top of page

Den Ryska Vintervita dvärghamstern kommer från Sibirien och kallas ofta felaktigt för Sibirisk dvärghamster. Särskilt djuraffärer brukar kalla dem Sibiriska, men det är alltså fel. Dessutom är Vintervita som säljs i djuraffärer ofta hybrider vilket betyder att de är korsningar mellan Rysk Vintervit och Campbells.

​

Anledningen till att den heter Vintervit är inte för att den alltid är vit. Den finns i flera färger, som presenteras lite längre ner. Däremot får de ofta en ljusare vinterpäls på vintern eller om buren står för mörkt. Det är väldigt individuellt om de får vinterpäls och hur ljus den blir. En del som får vinterpäls blir bara lite grå-vita på vissa ställen medan andra kan bli nästan helt vita. Att byta till vinterpäls är inte heller någon garanti på att man har en "ren" Vintervit hamster heller som många tror. Även hybrider kan ofta byta till vinterpäls. Jag har flera som får vinterpäls medan andra inte får det trots att deras burar står i samma rum med samma temperatur och ljusförhållande. Rena Campbells eller andra dvärgarter byter däremot aldrig.​

​

 

Rysk Vintervit dvärghamster

Vildvittrans Chickerell, Vintervit dvärghamster med färgen Sapphire.

Jag tycker att Vintervita dvärgar är väldigt trevliga och för det mesta lugna smÃ¥ krabater. Därför lämpar de sig bra som förstahamster eller som husdjur i barnfamiljer. 



Vintervita finns inte i lika många färger och teckningar som Campbells och de har alltid svarta ögon.

​

Enligt Jordbruksverkets lagar ska Vintervita bo minst två och två, om inte särskild anledning finns. Särskilda anledningar är om man helt enkelt har en hamster som inte trivs ihop med en burkamrat. Det finns alltid en risk att två dvärghamstrar börjar bråka. Skulle de börja slåss och bråka så allvarligt att de riskerar att skada varandra måste man sära på dom. Men för det mesta fungerar de fint ihop och de uppskattar verkligen varandras sällskap. Därför rekommenderar jag att man köper två Vintervita. Gärna två som bott tillsammans redan sedan de är små. Är du osäker om du ska köpa en eller två Vintervita rekommenderar jag dig att läsa vidare här.

Färger & Teckningar

Vintervita finns i följande standardiserade färger och teckningar:
Agouti
Sapphire
Agouti Pearl
Sapphire Pearl



Mandarinfärgerna och Imperial räknas som ostandardiserade. Jag föder bara upp de standardiserade färgerna och teckningarna.

Agouti

Så här ser arten ut i det vilda. Agouti kallas ofta för brun, viltfärgad eller "vanlig" i djuraffärer.

​

Pälsstrået på ryggen ska ha tre färgband. Bottenfärgen närmast kroppen ska vara blågrå, mitten av pälsstrået är gråbrunt och är den färgen på ryggen man ser mest av. Toppen av varje pälsstrå (tippningen) är svart. Ålen som löper från nosen, över huvudet och längs hela ryggen är också svart. Magen ska vara vit med blågrå bottenfärg. Där färgen på ryggen möter magens vita färg ska en jämn, tydlig och mörk linje finnas som är formade som tre bågar på sidan av kroppen.
Ögonen är svarta.

Vildvittrans Dulille Dräng, hane med färgen Agouti.

Sapphire

Den här färgen kallas ofta Saffir, blå eller grå i djuraffärer.
Utöver den naturliga färgen Agouti har några färger tillkommit genom spontana genmutationer som man avlat vidare på. Sapphire är den första mutationen som dök upp hos Hazel Williams i England 1988.


Bandfärgen på ryggen ska vara blå men får ha en svagt beigefärgad ton. Bottenfärg, tippning och ål är mörkgrå. Magen ska vara vit med blågrå bottenfärg.
Ögonen är svarta.

Vildvittrans Chickerell, Vintervit dvärghamster med färgen Sapphire.

Agouti Pearl

Pearl är  en teckning som kan kombineras med antingen Agouti eller Sapphire. 


Pearl uppstod 1989 hos Caroline Sanders i England.

En Agouti Pearl har en rent vit bandfärg men blågrå bottenfärg kan förekomma. Ögonen, tippningen och ålen är svart.

​

Pearl är en dominant teckning. 

Vildvittrans Dulilla Doris vänder baken till och visar sin svarta tippning och svarta ål.

Sapphire Pearl

 

En Sapphire Pearl har en rent vit bandfärg men grå bottenfärg kan förekomma. Tippningen och ålen är grå och ögonen är svarta.


Skillnaden utseendemässigt mellan en Agouti Pearl och en Sapphire Pearl är alltså att en Agouti Pearl är vit med svart ål och tippning och en Sapphire Pearl är vit med grå ål och tippning.

Vildvittrans Alv, Vintervit dvärghamster med färgen och teckningen Sapphire Pearl.

Mandarin

Mandarin har en väldig massa namn i djur-affärer som exempelvis creme, guld, golden.


Mandarin är precis som Pearl en teckning och kan kombineras med Agouti, Sapphire och även vara Pearl i alla kombinationerna. Hur Mandarin uppkom tvistar de lärda om och åsikterna går isär. En del tror att teckningen är en genetisk mutation som upptstått i Holland under början av 2000-talet medan andra tror att den har skapats genom hybridavel. Därför är Mandarin idag inte en standardiserad färg idag.
Vill man ställa ut sin Mandarin går det bra men då bara i PET-klass.

Ännu varierar tippningen och den orangea färgen mycket och en Agouti Mandarin kan vara ganska mörk med riklig brun tippning, medan en annan Agouti Mandarin kan vara mycket ljus, ha en klar orange färg och lite brun tippning.
En Sapphire Mandarin har istället för brun tippning och ål, grå tippning och ål.

Mandarin är en dominant teckning med leathal gen och man bör därför inte para två Mandariner med varandra.
Bland andra arter är det förbjudet att avla på lethal-gener och jag har själv lite svårt att tro att det inte kan ha negativ inverkan även bland hamstrar.


Mandariner, särskilt Sapphire Mandarin, har lättare för att drabbas av diabetes och fetma.

Jag avlar inte Mandariner alls av flera anledningar.

Imperial

Imperial är precis som Mandarin inte heller godkänd enligt typstandarden. Imperial är väldigt ovanlig och så vitt jag vet har vi inga i Sverige.

När en Vintervit är Imperial betyder det att magen är helvit utan någon bottenfärg.

Ostandardiserade färger och teckningar

bottom of page